Το Ζάλογγο

Στο Ζάλογγο, στο χώρο όπου χόρεψαν οι γυναίκες πριν πέσουν στο γκρεμό, έχει στηθεί μνημείο για να θυμίζει τη θυσία των γυναικών του Σουλίου.

Το Μνημείο του Ζαλόγγου μήκους 18 μέτρων και ύψους 13 μέτρων στέκει πάνω σε μία λιθόχτιστη βάση και απεικονίζει 6 αφαιρετικές μορφές Σουλιωτισσών, κατασκευασμένες από σκυρόδεμα επενδεδυμένο με ασβεστολιθικούς όγκους.

Βρίσκεται βορειοδυτικά της Πρέβεζας σε απόσταση 28 χιλιομέτρων από την πόλη, σε υψόμετρο 700 μέτρων και είναι ορατό από απόσταση 35 χιλιομέτρων.

Το μνημειακό αυτό σύμπλεγμα στην κορυφή του όρους στέκει αγέρωχο και μεταφέρει σε όλο τον κόσμο ένα παγκόσμιο μήνυμα θυσίας και ελευθερίας.

Αποτελεί κέντρο ενδιαφέροντος για ιστορικούς, λογοτέχνες και πολιτικούς σε όλη την Υφήλιο, εμφανίζεται σε παγκόσμια αριστουργήματα της τέχνης και έχει κάνει την Πρέβεζα και το Σούλι γνωστά παγκοσμίως.

Ο πλησιέστερος οικισμός είναι η Καμαρίνα όπου υπάρχουν καταστήματα εστίασης (καφενεία-ταβέρνες).

Στα 200 μέτρα από το Μνημείο στην κορυφή υπάρχει η μονή Ταξιάρχη Μιχαήλ, το αρχαιότερο μοναστήρι της Ηπείρου, ως θρησκευτικό αξιοθέατο. Μπορείτε, ακόμα, να επισκεφθείτε τον Αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης, όπου εχουν διασωθεί αρκετά ερείπια, της πόλης που κτίστηκε τον 4ο αιώνα σε φυσικά οχυρή θέση.

Χρήσιμες Πληροφορίες:

Η πρόσβαση με αυτοκίνητο γίνεται μέχρι την Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου και ο επισκέπτης πρέπει να ανέβει στη συνέχεια 410 σκαλιά (15-20 λεπτά) για να φτάσει στο Μνημείο.

Η πρόσβαση προς το γλυπτό είναι μοναδική καθώς αν κάποιος θέλει να φτάσει σε αυτό πρέπει να ανέβει λιθόστρωτο μονοπάτι 410 σκαλοπατιών που ξεκινά από το Μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Η είσοδος στο Μνημείο είναι ελεύθερη.

Απέχει 28 χιλιόμετρα από την πόλη της Πρέβεζας.